2 m
Vanaf vandaag introduceer ik Blueprint Monday op deze site. Elke maandag ga ik een blueprint delen van een automatisering die ik momenteel zelf gebruik. Het kan een automatisering zijn waar ik het op deze site over had of iets nieuws.

Kort geleden sprak ik over de blueprint van vandaag. Het kondigt de volgende afspraak aan binnen een bepaald tijdsbestek, dat je kan invoeren bij het laden van deze blueprint. Als de locatie van de afspraak een online dienst is, zoals Zoom, WhatsApp of FaceTime, spreekt je speaker over je volgende online bijeenkomst. Ook ruimtes die je vanuit Clubhouse hebt toegevoegd aan je agenda worden herkend. Bovendien worden de locatie en notities van de volgende afspraak voorgelezen. Voor de volledige uitleg nodig ik je uit om de uitgebreide uitleg voor deze blueprint te lezen die ik eerder dit jaar heb gepubliceerd. Lees: Aankondigingen van agenda afspraken op Nest-speakers

Deze blueprint gebruikt drie dingen die je moet configureren voordat je deze blueprint kan gebruiken:

  1. Een agenda geconfigureerd in Home Assistant
  2. De ISO-sensor voor tijd en datum
  3. De Cloud TTS-service van Nabu Casa

Als je deze drie dingen al hebt geconfigureerd, dan kan je je gang gaan en de blueprint in je Home Assistant laden door naar Configuratie> Blueprints te gaan en de onderstaande link te kopieer en te plakken.

https://gist.github.com/JanesCasa/80f15d2504945c3f2d0075f6b968b52d

Agenda

Ik heb mijn Google Agenda verbonden. Instructies voor het verbinden van deze kalender vind je in de Home Assistant-documentatie. Je kunt ook CalDAV proberen; wat een beetje ingewikkelder is om te configureren. Documentatie is hier te vinden.

ISO-sensor voor tijd en datum

Ik gebruik relatieve tijd in de aankondiging. Bijvoorbeeld: “Je afspraak begint over 4 minuten.” Om deze relatieve tijd gemakkelijk te berekenen, gebruik ik de datum- en tijdsensor in het ISO-formaat. Je kan deze sensor toevoegen aan je configuration.yaml-bestand. Zie de TIme and date documentatie voor meer informatie. Hieronder zie je een voorbeeld met de minimale configuratie die nodig is om de aankondigingen te laten werken:

# Voorbeeld ISO-sensor voor tijd en datum
sensor:
  - platform: time_date
    display_options:
      - 'date_time_iso'

Na het toevoegen en opslaan, controleer de configuratie en herstart je Home Assistant.

Cloud TTS van Nabu Casa

De Cloud TTS-service is automatisch ingeschakeld wanneer je een Nabu Casa-abonnement hebt voor je Home Assistant. Als je nog nooit een abonnement hebt gehad, kan je het de eerste maand gratis proberen. Na de eerste maand betaal je $ 5 per maand. Deze maandelijkse vergoeding helpt bij het verbeteren en onderhouden van Home Assistant. Lees meer en start hier je gratis proefperiode van 31 dagen!

Indien nodig kan ik een alternatieve versie van deze blueprint maken met de Google Translate TTS, maar persoonlijk vind ik de stemmen van Google Translate niet zo mooi. Door Nabu Casa te betalen, steun ik de ontwikkeling van Home Assistant en krijg ik er natuurlijk klinkende stemmen voor terug. Maar laat me het maar weten of er behoefte is aan deze alternatieve versie.