4 m

In december 2020 werd Home Assistant 2020.12 gelanceerd. Een grote stap als het gaat om het delen van automatiseringen en ideeën. Niet lang daarvoor werd het al mogelijk om je automatiseringen in yaml rechtstreeks vanuit de gebruikersinterface te delen, maar sinds eind 2020 hebben we een veel betere methode om ons werk te delen met Blueprints. Ik had gemengde gevoelens over Blueprints, die ik hieronder zal toelichten. Maar toen ik vorige maand mijn eigen blueprints begon te maken, werd ik erg enthousiast. Dus de vraag die nu op tafel ligt: blueprints of codes? Of allebei?

Ik ben begonnen met het bouwen van deze website met het idee om m’n codes te delen om anderen te inspireren en te helpen met hun automatisering. Coderen maakt deel uit van het plezier dat ik ervaar bij het maken van een slimmer huis. Dus toen ik voor het eerst over blueprints hoorde, had ik gemengde gevoelens over het delen van codes en de manier waarop blueprints dat zou veranderen. Aan de andere kant begrijp ik volledig waarom dit een geweldige functie is voor mensen die op zoek zijn naar kant-en-klare oplossingen voor hun slimme huis.

Wat zijn blueprints

Blueprints zijn automatiseringen met variabelen waardoor ze gemakkelijk te delen zijn met andere Home Assistant-gebruikers. Zo kan ik een automatisering maken waarbij het licht uitgaat als een deur opengaat. In een blueprint kan ik het licht en de deur variabel maken, zodat de persoon naar wie ik de blueprint stuur, alleen het licht hoeft in te stellen dat moet worden uitgeschakeld en de deur die de automatisering activeert. Er zijn geen codeervaardigheden vereist.

Codes delen

Toen ik Home Assistant in mei 2020 begon te gebruiken, vond ik alle codes erg moeilijk te begrijpen. Het kostte me een tijdje om te begrijpen hoe yaml werkt of wat ik met de ontwikkelaarstools moet doen, wat een template is en hoe heze geschreven worden, etc. Maar uiteindelijk heb ik al deze dingen geleerd en dat gaf me de tools om vanaf het begin mijn eigen automatiseringsideeën op te bouwen en problemen op te lossen.

Dat is precies de reden waarom ik deze site ben begonnen. Om mijn codes te delen en andere mensen te inspireren en te helpen met hun automatiseringsideeën. Maar om dat te doen, moet er een code zijn om te delen, te begrijpen en om mee te spelen. Dus hoewel blueprints erg interessant zijn, zullen ze de noodzaak om de code te schrijven, begrijpen en er plezier aan te beleven, wegnemen.

Ik begrijp volledig dat de blueprints-functie helpt om mensen aan boord te krijgen van het Home Assistant-platform die niet geïnteresseerd zijn in het schrijven van code, maar toch hun huis slim willen maken. Ik zou die mensen graag met hetzelfde enthousiasme willen helpen als vorig jaar, dus besloot ik de blueprints eens te proberen.

Blueprints bouwen

Blueprints is een nieuwe functie waarmee ik niet bekend ben. Dus ik zag het als een uitdaging om een van mijn meer gecompliceerde automatiseringen om te zetten in een blueprint. Na wat pogingen en fouten kreeg ik mijn blauwdruk binnen een half uur aan het werk.

Ik heb een aantal dingen geleerd tijdens het bouwen van deze blueprint. Aan de positieve kant lost het een groot probleem op dat ik op deze site heb met de entity-ID’s die handmatig vervangen moeten worden. Voor iemand die Home Assistant nog niet kent, kan dat echt ingewikkeld zijn. Ik ben ook gedwongen om opnieuw na te denken over de manier waarop ik mijn automatiseringen in het verleden heb gebouwd. Voor blueprints kun je het beste alle dingen die je nodig hebt in één bestand plaatsen. Dit is niet elke keer mogelijk, maar ik was stomverbaasd toen ik ontdekte hoe inefficiënt mijn oude automatiseringen waren.

Aan de andere kant miste ik echt de mogelijkheid om voorwaarden aan een automatisering toe te voegen nadat ik deze als blueprint had toegevoegd. Je kunt nog wel voorwaarden toevoegen, maar dit moet je doen met code in het bestand automation.yaml, waarna ze niet zichtbaar zijn vanuit de gebruikersinterface. Dit kan een uitdaging zijn voor iemand met weinig of geen ervaring met yaml. Dit kan een functie zijn die in de korte toekomst zal verschijnen. Ik hoop het in ieder geval. 😉

Ten slotte merkte ik hoe gemakkelijk het was om een bestaande automatisering om te zetten in een blueprint. Het is leuk om te doen en erg bevredigend om te zien dat een blueprint precies doet wat ik gepland had.

Conclusie

Blueprints maken of codes delen? De korte versie is: beide. Ik ga blueprints op Github publiceren via deze site en op het communityforum om onervaren slimme woningbouwers te helpen het meeste uit Home Assistant te halen. Ik blijf mijn automatiseringen, scripts, sensoren, etc. naast deze blueprints gewoon delen voor wie meer complexe automatiseringen wil maken voor zijn eigen situatie. Na de gemengde gevoelens die ik in eerste instantie had, geloof ik echt dat deze functie meer mensen zal helpen meer uit hun slimme huis te halen en dat is naar mijn mening echt een goede zaak.

Als er automatiseringsideeën op deze site staan waarvan je een blueprint wilt, laat het me dan weten in de reacties. 😄