5 m

Een telefoon, koptelefoon en een horloge liggen op een houten bureaubladBluetooth-apparaten zijn cool. We gebruiken ze veel in onze moderne samenleving. We gebruiken ze om naar muziek te luisteren, voor onze slimme horloges, deursloten, slimme weegschalen, etc. Elk van deze apparaten heeft zijn eigen unieke bluetooth-adres dat leesbaar is vanuit Home Assistant; als je een Android-apparaat hebt. Dus ik begon te denken: als ik automatiseringen kan activeren op basis van een bluetooth-verbinding van mijn telefoon, wat zou dan cool zijn om te automatiseren?

Allereerst moet je ervoor zorgen dat de bluetooth-verbindingssensor is ingeschakeld in de Home Assistant Companion-app voor Android. Open de app, klik op het zijmenu, klik op ‘App-configuratie’ en op ‘Sensoren beheren’. Zoek naar de sensor ‘Bluetooth-verbinding’ en zorg ervoor dat deze is ingeschakeld.

Schermafbeelding van Android bluetooth-instellingenVerbind het apparaat dat je als trigger wilt gebruiken met je telefoon. Nadat je verbinding hebt gemaakt, kun je klikken op ‘Instellingen’ naast het apparaat dat je als trigger wilt gebruiken in de bluetooth-instellingen van je telefoon. Hier zie je enkele instellingen, maar het gaat om het bluetooth adres dat onderaan deze pagina getoond wordt. Je hoeft dat nummer niet op te schrijven, maar we controleren het in Home Assistant.

Ga vervolgens naar de ontwikkelaarstools in Home Assistant. Selecteer het tabblad ‘Status’ en zoek naar je bluetooth sensor. De entity-ID ziet er ongeveer zo uit: ‘sensor.pixel_4a_bluetooth_verbinding’. Selecteer deze en bekijk de attributen van deze sensor. Specifiek de ‘connected_paired_devices’. Je zou hetzelfde nummer moeten zien als op de bluetooth-instellingenpagina van je telefoon. Hier kan je het kopiëren.

Schermafbeelding van de ontwikkellaarstools in Home Assistant

Nu kun je dit binnen elke automatisering als template-trigger gebruiken. Deze trigger ziet er als volgt uit:

trigger:
- platform: template
 value_template: "{{ '5C:**:**:**:**:87' in state_attr('sensor.pixel_4a_bluetooth_verbinding', 'connected_paired_devices') }}"

Nu we een trigger hebben gemaakt, kunnen we het hebben over wat je kan automatiseren met je verbonden bluetooth-apparaten.

Je slimme horloge vergeten

Voordat ik een smartwatch ging dragen, was het opladen of verwisselen van de batterij van mijn horloge een groot ding. Ik moest naar de horlogemaker en hem voorzichtig mijn horloge laten openen, de batterij laten verwisselen en goed laten sluiten om de waterdichte afsluiting te behouden. Dit gebeurde een paar keer in mijn leven. Meestal stierf mijn horloge voordat de batterij moest worden vervangen.

Dit is anders met mijn slimme horloge. Ik moet het ongeveer elke twee dagen opladen. Het komt dus regelmatig voor dat ik de deur uit ga zonder mijn smartwatch te dragen, omdat ik hem vergeten ben mee te nemen na het opladen.

De volgende automatisering stuurt een herinnering naar je telefoon zodra je smartwatch de verbinding verbreekt. Deze automatisering werkt nauwkeuriger als je goede aanwezigheidsdetectie gebruikt om te controleren of je het huis verlaat. Ik heb mijn alarmsysteem gebruikt om te controleren of ik echt de deur uit ben om andere oorzaken uit te sluiten.

- alias: Herinnering - Vergeet je horloge niet
 description: ''
 trigger:
 - platform: template
  value_template: "{{ not 'BLUETOOTH_ADRES' in state_attr('sensor.BLUETOOTH_SENSOR', 'connected_paired_devices') }}"
 condition:
 - condition: state
  entity_id: JOUW_ALARM
  state: armed_away
 action:
 - service: notify.mobile_app_JOUW_TELEFOON
  data:
   message: Het lijkt erop dat je je horloge thuis hebt laten liggen.
   title: Horloge herinnering
 mode: single

Niet storen terwijl je naar je favoriete muziek aan het luisteren bent

Stel je voor: je luistert naar je favoriete muziek met je favoriete bluetooth-koptelefoon of speaker wanneer iemand je belt. Je muziek stopt terwijl je telefoon overgaat en je goede vibe is helemaal weg. Dit gebeurt alleen als je telefoon niet op niet storen staat. Dus waarom zou je je telefoon niet instellen op niet storen wanneer je favoriete bluetooth-hoofdtelefoon of luidspreker is aangesloten?

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over Niet storen op Android-telefoons. Ik gebruik deze methode die ik in dat artikel beschrijf nog steeds, dus het is heel gemakkelijk voor mij om mijn grote koptelefoon toe te voegen als trigger voor deze automatiseringen. Ik raad je aan hetzelfde te doen, omdat er meer situaties zullen zijn waarin je misschien wilt dat je telefoon op niet storen staat. Je kunt alle triggers eenvoudig samenbrengen in twee automatiseringen; een om in te schakelen en een om DND op je telefoon uit te schakelen.

Vanwege de voordelen van dit idee, zal ik hieronder een voorbeeld geven van hoe een automatisering specifiek voor deze situatie eruit zal zien. Merk op dat je de Home Assistant Companion-app extra machtigingen moet geven om DND op je telefoon in te schakelen.

# Voorbeeld automatisering om niet storen aan te zetten
- alias: Zet niet storen aan
 description: ''
 trigger:
 - platform: template
  value_template: "{{ 'BLUETOOTH_ADRES' in state_attr('sensor.BLUETOOTH_SENSOR', 'connected_paired_devices') }}"
 condition: []
 action:
 - service: notify.mobile_app_JOUW_TELEFOON
  data:
   message: command_dnd
   title: priority_only
 mode: single
# Voorbeeld automatisering om niet storen uit te schakelen
- alias: Zet niet storen uit
 description: ''
 trigger:
 - platform: template
  value_template: "{{ not 'BLUETOOTH_ADRES' in state_attr('sensor.BLUETOOTH_SENSOR', 'connected_paired_devices') }}"
 condition: []
 action:
 - service: notify.mobile_app_YOUR_PHONE
  data:
   message: command_dnd
   title: 'off'
 mode: single

Vergeet niet jezelf te wegen met je slimme weegschaal

De meeste slimme weegschalen zijn niet direct aan je telefoon gekoppeld. Ze verschijnen niet in het bluetooth-gedeelte van je telefoon. Je kunt ze echter vinden in de attributen van de sensor onder ‘connected_not_paired_devices’. Een kleine wijziging van de template is voldoende.

trigger:
- platform: template
 value_template: "{{ 'BLUETOOTH_ADRES' in state_attr('sensor.BLUETOOTH_SENSOR', 'connected_not_paired_devices') }}"

Dus, wat kun je met deze trigger doen, behalve tromgeroffel afspelen wanneer je jezelf weegt? 😉 Je kunt deze template gebruiken in een automatisering die je eraan herinnert te wegen. Hieronder vindt je een voorbeeld. Ik heb het triggergedeelte weggelaten, omdat iedereen zijn eigen methode van nachtmodus of specifieke weeg tijd heeft.

# Voorbeeld automatisering voor een weeg herinnering
- alias: Weeg herinnering
 description: ''
 trigger: []
 condition: []
 action:
 - wait_template: "{{ 'BLUETOOTH_ADRES' in state_attr('sensor.BLUETOOTH_SENSOR', 'connected_not_paired_devices') }}"
  timeout: 00:05:00
  continue_on_timeout: true
 - choose:
  - conditions:
   - condition: template
    value_template: "{{ not 'BLUETOOTH_ADRES' in state_attr('sensor.BLUETOOTH_SENSOR', 'connected_not_paired_devices') }}"
   sequence:
   - service: notify.mobile_app_JOUW_TELEFOON
    data:
     message: Vergeet niet om jezelf te wegen vandaag.
     title: Weeg herinnering
 mode: single

Je kunt dit natuurlijk ook andersom doen en jezelf een compliment geven voor het wegen. ​

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt gehaald uit deze bluetooth-ideeën. Laat me weten welke bluetooth-apparaten je op je telefoon hebt aangesloten en welke automatisering je wilt maken! ​