2 m

Knuffel honden bovenop een kast onder een blauwe leestripHet is cool om je assistent naar de temperatuur buiten te vragen, maar het is nog koeler om de temperatuur te zien die wordt weergegeven door een RGB-lamp. Nou, dat is wat ik een paar maanden geleden heb gemaakt. Het betrof twee sensoren om de kleur te berekenen met moeilijke formules. Het kan interessant zijn om te lezen, dus je kunt de volledige uitleg ‘Met gekleurde lampen de buitentemperatuur weergeven‘ hier vinden.

Die sensoren zijn handig als je meer dan één lamp wilt hebben die de buitentemperatuur vertegenwoordigt, zodat je de berekeningen niet steeds opnieuw hoeft te doen. Maar als je maar één lamp wilt … Dan is deze blueprint iets voor jouw.

Met deze blueprint kun je een licht- en een temperatuursensor kiezen om de temperatuur in celsius weer te geven met een gekleurde lamp. Rood is heet, oranje is lekker warm, geel is lekker, groen is lekker fris, blauw is fris en wit is ijskoud.

De blueprint

Kopieer en plak de volgende URL in het blueprint-gedeelte van je Home Assistant.

https://gist.github.com/JanesCasa/bee463306eac7af241be341d089258ba

Het goede aan deze blauwdruk is dat hij heel gemakkelijk is in te stellen en dat je maar twee dingen nodig hebt die de meesten van ons al hebben ingesteld.

  1. Een speciale temperatuursensor; hardware of template is allebei prima
  2. Een RGB-lamp aangesloten op Home Assistant

Deze blauwdruk doet het volgende:

  • Het berekent een kleur op basis van een temperatuur in graden Celsius
  • Het verandert de kleur van de geselecteerde lamp nadat je deze hebt aangezet. Op die manier kan je je scènes en helderheid nog steeds gebruiken zoals je dat gewend bent
  • De kleur wordt vaak opnieuw berekend, waarna de lamp wordt bijgewerkt
  • De overgangstijd en vernieuwingsintervallen kunnen in deze blauwdruk worden gewijzigd

Dat is alles wat je moet weten. Geniet ervan!